tisdag 21 februari 2012

Mat

Mathållningen under en akut sjukdomsperiod är ett helt kapitel för sig. Vanligtvis vaknar jag hungrig och äter gladeligen en stor frukost.

Idag var det bara illamående. Efter några timmar fick jag ner färska frallor, marmelad och juice. Vatten är svårt få ner, likaså all annan dryck. Möjligen fungerar te.

Mat där dominerar snabba lätta kolhydrater, precis som alla moderna kostrådgivare rekommenderar. Jag känner för ljust bröd, kakor, marmelad. Om jag har tur kan frukt smaka. Märker att inte kroppen mår helt bra, men när jag försöker äta mer balanserad mat, så växer den i munnen och jag kan knappt svälja. En anledning till detta är att när värken sätter in så påverkas magsäck och tarmar. De rör sig helt enkelt långsammare och har då svårt att ta hand om maten. Följden blir magsäcken gör ont och tarmbesvären blir krampaaktiga. Och vita lätta kolhydrater är ju lättare att smälta än kött, fisk och grova fibrer, så det är bara att acceptera att kroppen reglerar intaget med vad den klarar av. Även om det endast är kortsiktigt. Svårigheten är att sen ställa om till mer nyttig mat, de dagar kroppen mår bättre.

Så dagens intag:
Apelsinjuice
Te
Kaffe
Färska frallor med marmelad
Semla

Visst verkar det GI?! Hoppas på att må bättre i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar